Oleander

Vorige Artikel 4 van 5 Volgende
€ 17,50 (inclusief btw)

Met oleander in de tuin creëert u een echte vakantiesfeer! Het is een exotische plant die veel voorkomt rondom de Middellandse Zee. De plant kan maar weinig vorst verdragen en kan het beste als kuipplant behandeld worden. 

De oleander is een van de makkelijkste en meest geliefde kuipplanten, een sieraad voor elk zonnig terras. Tijdens een vakantie in het Middellandse Zeegebied zult u deze rijk bloeiende struik overal tegenkomen. De takken zijn bezet met leerachtig, lancetvormig blad. De witte, roze of rode bloemen zitten in losse schermen en verschijnen de hele zomer door. De oleander is ook geschikt als leivorm, prachtig om tegen een muur te zetten of als smalle haag te gebruiken. Heel bijzonder is de oleander als boompje, de struik groeit als bol bovenaan een stammetje.


De bloemen staan in trossen ingedeeld en kunnen verscheidene kleuren aannemen. Ze kunnen enkelvoudig samengesteld of dubbel meervoudig zijn.

De vruchten kunnen tot 20 cm lang worden en zien eruit als lange smalle 'boontjes' waar de zaden in zitten.
De bladeren staan 2 aan 2 op de stengel ingeplant en zijn zeer smal met een lengte van 12 cm. Het blad voelt zacht, dik, leerachtig aan en is lancetvormig. Het is een wintervaste groene struik, die in ons klimaat als
kuipplant wordt overwinterd.

Verzorging: De struikspiegel onderaan vrij houden en tijdig de verwelkte bloemen verwijderen om mogelijke ziekten en schimmels te voorkomen. Bloempluk voorkomt zaadvorming en put de plant niet onnodig uit.
In de winterperiode niet teveel water geven en beschermen tegen invriezen. De plant verdraagt maximaal een -10 °C. Mogelijkheid om plant in te pakken met thermobeschermhoezen is een aanrader.

Mogelijke schade door invriezing aan de toppen wordt meestal snel terug gewonnen door aanmaak van nieuwe scheuten.
In de warme zomerdagen mag er veel water gegeven worden, daar de droogte de plant enigszins afremt. Voorzie voor planten die in pot staan een grote onderzetschotel waar tijdens de zomer gerust constant water mag in staan. Van nature staan oleanders ook langs grachtkanten en ze komen makkelijker in bloei als ze in een bodempje water staan.
Standplaats: liefst een zuidelijke warme opstelling in de tuin, daar de Nerium oleander normaal subtropisch is. De plant durft bij lagere temperaturen niet tot bloemvorming over te gaan.
Voor de planten die worden uitgeplant zijn zure bodems uitgesloten, voorzie eerder een klei - leem combinatie. Deze bevatten ook silicaten en houden het water beter op peil in de zomer.
De bemesting is jaarlijks minimaal 1 tot zelfs 2 maal bemesten met organische meststoffen. De meststof licht in schoffelen of inwerken, de wormen doen de rest wel.
Geen drastische snoei, normaal enkel de verwelkte bloementrossen verwijderen tijdens de nazomer (oktober).

Verder snoeien we de buitenste takken terug tot op het vierde bladrozet, en de binnenste die hoger ingeplant zijn, op het derde bladrozet. Dit behoudt een beter evenwicht van de struik.
 

Specificatie Omschrijving
Geschikt voor Borderbeplanting, Buiten, In plantenbakken, Solitair , Borderafscheiding
Bladkleur Groen
Blad in de winter Bladhoudend
Winterhard Ja
Bloeiperiode Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Wintergroen Ja
Standplaats Halfschaduw, Zon
Maximale hoogte 250 cm
Bloemkleur Divers
Bloemen Ja
Snoeimaand Juni, September
Waterbehoefte Matig
Vruchtdragend Ja
Groeisnelheid Gemiddeld
Geurend Ja
Stekels Nee
Potmaat 21, 35 of 50 cm
Hoogte 100 tot 125 of 125 tot 150 cm
© 2021 - 2022 verbeektuinplanten.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel