Kerstboom

Vorige Artikel 12 van 48 Volgende
€ 25,00 (inclusief btw)
Voorraad 2 stuks

De blauwspar of blauwe spar (Picea pungens) is een groenblijvende boom die behoort tot de dennenfamilie (Pinaceae). De soortaanduiding pungens heeft de boom te danken aan de scherp gepunte naalden. De boom wordt 25-30 m hoog en kan soms tot 46 m hoog worden. De blauwspar komt van nature voor in de Rocky Mountains van Zuidoost-Idaho, Utah, Colorado, Arizona tot New Mexico en groeit op 1800-3000 m hoogte op berghellingen langs rivieren, waar ze voldoende water hebben.
De geschubde schors is dun en schilfert in smalle platen van 5-10 cm lengte af. De vorm van de boom is conisch, die bij oudere bomen meer cilindrisch wordt. De gewoonlijk behaarde scheuten zijn oranjebruin en hebben duidelijke bladkussentjes. De bladeren zijn naaldvormig, 1,5-3 cm lang, ruitvormig op dwarsdoorsnede en hebben een scherpe punt. De naalden zijn dof grijsgroen tot glimmend blauwgrijs. In wilde populaties varieert de kleur van boom tot boom sterk. Op de onderkant komen twee lichte strepen met huidmondjes voor.
Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. 
De slanke cilindrische kegels hangen aan de takken en zijn 6-12 cm lang. In gesloten toestand zijn de kegels 2 cm en in open toestand 4 cm breed. De dunne papierachtige schubben zijn 2-2,4 cm lang en hebben een golvende rand. De kegels zijn roodachtig tot violet en kleuren bij het rijp worden lichtbruin. Vijf tot zeven maanden na bevruchting zijn de kegels rijp. De zwarte zaden zijn 3-4 mm lang en hebben een tere lichtbruine vleugel.
De blauwspar is in siertuinen door de grijsblauwe naalden een van de meest aangeplante
coniferen. Er bestaan zeer veel cultivars die speciaal zijn geselecteerd op blauwe naalden. Sommige cultivars zijn langzaam groeiende dwergvormen die vooral geschikt zijn voor kleine tuinen.
De naalden van de blauwspar hebben een blauwe gloed. Hierdoor ziet de boom er anders uit dan andere kerstbomen en het heeft iets magisch.
De boom is naaldvast, de naalden zullen dus niet snel uitvallen. Gelukkig maar, de blauwspar heeft namelijk vrij scherpe naalden, maar dit geeft de boom een grillige, natuurlijke uitstraling.

Specificatie Omschrijving
Geschikt voor Buiten, Solitair
Bladkleur Groen, Blauw
Blad in de winter Bladhoudend
Winterhard Ja
Wintergroen Ja
Standplaats lichte scaduw of zon
Maximale hoogte 2500 cm
Snoeimaand Voorjaar
Waterbehoefte Matig
Vruchtdragend Nee
Groeisnelheid Gemiddeld
Geurend Nee
Stekels Ja
Potmaat 25 cm
Hoogte 100 tot 110 cm
Giftig Nee
© 2021 - 2022 verbeektuinplanten.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel