Lavendel

Vorige Artikel 4 van 48 Volgende
€ 3,50 (inclusief btw)

Lavendel is een van de meest geliefde tuinplanten, het hele jaar door decoratief en heerlijk geurend. Het smalle, grijsgroene blad past prachtig bij de violetblauwe bloemen. Meestal wordt lavendel net zo toegepast in de tuin als de vaste planten, maar eigenlijk is het een struikje. Prachtig in de border, maar ook in perken en potten.

Lavendel hoort bij de lipbloemenfamilie. Er bestaan zo’n 30 soorten, de meeste komen voor in het gebied rond de Middellandse Zee. De vrij kleine bloemen zitten in schijnaren, 5-8 cm lang, en zijn aantrekkelijk voor bijen. Het wintergroene, grijsgroen getinte blad is lancetvormig.

Lavendel planten

De geurige lavendel werd duizenden jaren geleden al door de mens gebruikt en was bij de oude Grieken en Romeinen geliefd als toevoeging aan het badwater. Lavandula komt van ‘lavare’ dat wassen betekent. De geurige etherische olie uit de bladeren en bloemen wordt nog steeds toegepast in parfum, zeep, aromatherapie etc. Vooral in Zuid-Frankrijk wordt lavendel op grote schaal gekweekt voor de productie van deze olie. U kunt de bladeren en bloemen uit uw eigen tuin prima drogen en bijvoorbeeld verwerken in geurzakjes of er kruidenthee van trekken. Lavendelbloemen kunt u ook over een salade strooien.

Lavendel combineren

Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin. Lavandula houdt van veel warmte en vrij droge, kalkrijke en goed doorlatende grond (voldoende voedzaam).

Lavendelstruiken krijgen op den duur een losse, open groeiwijze waarbij in het hart dikke, houtige takjes zitten. De vorm kan dan lelijk worden en de bloei zal waarschijnlijk minder worden. Daarom is het aan te raden lavendel elk jaar twee maal te snoeien. Dan blijft het struikje compact en zal er ’s zomers een rijke bloei zijn. Snoei lavendel in april, net voor de groei begint. Wanneer precies is een beetje afhankelijk van de temperatuur. Knip ongeveer een derde van de scheuten af. Knip nooit al het blad weg, de struiken zullen dan waarschijnlijk niet meer uitlopen. Na de bloei wordt het struikje nog eens licht teruggesnoeid. Oude struiken lopen na een snoeibeurt slecht uit: knip niet tot in de wat oudere, houtige takken, want dat wordt meestal heel slecht verdragen.

Specificatie Omschrijving
Geschikt voor Borderbeplanting, Buiten, In plantenbakken, Solitair, Borderafscheidin
Bladkleur Groen
Blad in de winter Bladhoudend
Winterhard Ja
Bloeiperiode Zomerbloeier
Wintergroen Ja
Standplaats Halfschaduw, Zon
Maximale hoogte 30 tot 40 cm
Bloemkleur Blauw
Bloemen Ja
Snoeimaand Voorjaar
Waterbehoefte Matig
Vruchtdragend Nee
Groeisnelheid Gemiddeld
Geurend Nee
Stekels Nee
Aantal per m² 8 tot 10 stuks
Onderhoudsvriendelijk Ja
Potmaat C2
Hoogte 25 tot 30 cm
© 2021 - 2022 verbeektuinplanten.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel